Sziasztok!
Ami tegnap nem sikerült az időjárás miatt, azt most sikerült pótolni. Íme: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.389854461046858.91080.100000669219403&type=1
Ma érkezett egy komment scr nevű kedves olvasómtól, amiben leírja, hogy nem igazán érti a gabonák megbélyegzését a paleo által.
Szóval a dolog több részből áll: egyrészt a szénhidráttartalom, ami a régen fogyasztott gabonákban is ugyanúgy megvolt, mint a maiakban.
A másik fontos dolog a gabona fehérjetartalma, ez a nemesítés miatt az utóbbi évszázadokban egyre nőtt, hiszen az volt a cél, hogy a konyhatechnika szempontjából minél könnyebben kezelhető lisztet kapjanak. Ez a megnövekedett fehérjetartalom nagyon sok problémát okoz, a szivárgó bél szindróma segítségével növeli a különböző immunológiai és allergiás betegségek előfordulásának gyakoriságát.
Harmadik fontos szempont, hogy bár gabonaféléket évszázadok óta fogyasztunk, ezek mennyisége illetve aránya az összes kalória bevitelen belül az elmúlt száz évben nőtt meg ugrásszerűen...
Dióhéjban ennyit a gabonákról, ha bárki részletekre kíváncsi, ajánlom Szendi Gábor Paleolit táplálkozás könyvének Veszélyes kenyér című fejezetét.
Szép álmokat mindenkinek!!!