HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

Gyakorlati paleo

2012.03.11. 16:01 paleodoki

Bár nem vagyok régi motoros a paleoban, de néhány kezdeti tapasztalatomat szeretném megosztani, hátha másnak hasznára lesz, annál is inkább, mert az ilyen jellegű infók hiányoznak a könyvekből és a netről is.

Akik ismernek tudják rólam, hogy évek óta a napi menüm része volt minimum 1 liter tej, 2-3 szendvics, imádtam mindent ami tészta, krumpli, bab, tejtermék! Amikor Szendi Paleolit táplálkozás című könyvét olvastam, szédültem, hogy mi mindenről kell lemondanom. Mára többé-kevésbé sikerült, csak egy igazán kenyérszerű paleo kenyérreceptet keresek.

A kezdésről. Szendi azt írja, hogy csapjunk bele a lecsóba és csináljuk, de én inkább a fokozatosság híve lennék. Nem azért, mert a paleonak bármi mellékhatása lehetne, hanem azért, mert ahhoz, hogy folyamatosan tudjuk csinálni, kell egy csomó recept, azokat pedig érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy valami nagyon nem jön be, vagy esetleg elrontjuk és ott állunk vagy éhen, vagy egy olyan étekkel, hogy rögtön elmegy a kedvünk az egésztől. Szerencsére így még nem jártam Mezei Elmira recipéivel, remélem nem is fogok. 

Következő dolog a megfelelő mennyiségű és minőségű recept összegyűjtése és kipróbálása: az embernek rá kell éreznie az "ízére" ennek a dolognak, anélkül, csak azért, hogy az egészségemet védjem, nem biztos, hogy hosszú távon menni fog. Múltkor meg is kaptam ebédnél a fiaimtól, hogy ha a krumplit is száműzzük a menüből, nem fognak otthon enni.  Már csak ezért sem szabad rohanni ajtóstul a házba, mert a stressztől (családi paleo háború) nem fog ízleni a paleo menü.

A leveseknél "csak" el kell feledkezni a magyaros nüanszokról, mint rántás, habarás, keményítős, tejszínes sűrítés, és a levesbetétek (tészta, nokedli, krumpli, zsemlegombóc). A főfogásokban lehet viszont hús, hal, tenger gyümölcsei (azért ez utóbbi nekem legfeljebb szökőévenként jön be), zöldség, gyümölcs. Igazából itt a jól megszokott köretek hiánya nehezíti a paleo ember dolgát, viszont a párolt és grillezett zöldségek tényleg nagyon finomak. (Mellesleg alig várom már a jó időt, hogy kint, szabad tűzön kotyvaszthassak.) A desszertjeim egyenlőre kicsit egysíkúak: muffinok és almatorta, bár az almatortát tegnap már a feleségem kérte. Igazán a reggeli és a vacsora macerás, amit az ember hideg menüvel szokott megoldani. A kenyér probléma még nincs megoldva, viszont az üzletekben kapható félkész friss saláták sokat segítenek: hozzá egy kis főtt tojás, vagy olajos hal (ezek általában olívaolajban vannak) esetleg valami keménysajt és már kész is egy fogás. 

Fontos még az alapanyag beszerzés: főleg a reggelik, desszertek csoport receptjeihez több a hagyományos konyhában nem, vagy csak ritkán használt összetevő szükséges. Például mandula, szezámmag, lenmag, kókuszreszelék, ezeket egyébként nem használjuk rutinszerűen, ezért érdemes legalább eleinte kijegyzetelni a receptekből a hozzávalókat.

Másik fontos beszerezni való, ha hiányzik: botmixer vagy aprító, Elmira elég sok receptnél alkalmazza, ami nem gond, csak akkor, ha az ember menet közben veszi észre, hogy a kütyü nem működik. Mint én a múltkor az aszalt szilvát apríthattam kézzel borsónyi darabokra, mert elfelejtettem, hogy "van máááásik" masina.

Végül egy ötlet és egy kérés: szerintem érdemes lenne megpróbálkozni a hagyományos ételek paleora való átírásával, jól ismert paleosított étkekkel hátha többen megbarátkoznának a táplálkozás eme régi-új módjával.

És a kérés: kérem Kedves Olvasóimat, ha tetszik amit írok, osszák meg környezetükkel, akár e-mailben is, hogy minél többen legyünk és szerveződhessünk, ne csak virtuálisan, hanem fizikai formában is, már csak alapanyagok könnyebb beszerezhetősége miatt is.

Várom a tetszikeket, megosztásokat és az e-maileket!!!  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr224309764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evuc 2012.03.14. 19:49:12

Igazán jó összefoglalás a paleo követésének nehézségeiről. Én az egyik legnagyobb akadálynak a mai rohanó élettel járó gyakori úton létet és az ezzel párhuzamosan megoldandó étkezéseket érzem. Ha nem pepecselsz mindennap a konyhában (előkészítve a másnapi napközbeni étkeket), szinte esélytelen, hogy követni tudd ezt az életmódot. Nekem nem jelent gondot, ha vacsoráig gyümölccsel kell kihúznom (egész nap ülök és nőből vagyok, sokat gyakoroltam már az "étkezéses" önmegtartóztatást :P ). De egy pocakját igencsak szerető férfiembert nehéz rávenni az átállásra, főleg ha ez "sok macerával" jár. Remélhetőleg a paleo terjedésével legalább az éttermek próbálnak majd néhány fogással alkalmazkodni az újabb igényekhez, talán gyorsabb tempóban, mint anno gluténérzékenyek és cukorbetegek esetében (persze a kínálat esetükben még most is igen gyér). A magyar konyha a megszokott köreteket leszámítva nem áll távol a paleotól, tele vagyunk húsos ételekkel. Első lépésként biztos érdemes felcsapni a Frank Júlia "bibliát" és átalakítani az echte recepteket. :)

paleodoki 2012.03.14. 20:32:16

@evuc: Kedves Evuc! Éppen erről akar szólni a dolog, hogy ha elérünk adott területen egy kritikus tömeget, akkor már lehet tárgyalni és egy pékségnek, egy boltnak, egy étteremnek vagy mezőgazdasági termelőnek megéri egy ilyen rétegigénynek megfelelni, ami biztos és hosszútávú megrendelést jelenthet. Te egyébként hol laksz?

evuc 2012.03.15. 06:13:42

Szia Feri!

Még mindig Győrben :D Jó ötlet tömeget szervezni egy adott városban. De ehhez még fejlődnie kell az emberi hozzáállásnak is. Sajnos még kevesen lehetünk egy-egy gócban. De ami késik ugye ... :) Hajrá!

utyuka 2012.07.04. 21:34:28

PaloÜdv, paleodoki!
A fiaidnak bónus-ként :) biztos szertni fogják:
- CAVE BARS: primalplayground.tv/paleo-cave-bars
- a hozzávaló "almond butter" e szerint készíted (csak kell egy erős konyhagép): paleojustdoit.blogspot.hu/2011/06/homemade-almond-butter-or-any-nut.html
Nyam-nyam s energiát ad nekik.

utyuka 2012.07.04. 21:34:35

@evuc:
PaleoÜdv!
Dr Cordain The Paleo Diet c. könyvének 7. fejezetében írja le a hússzárítás módját. Onnan tanultam a módszert. Marha-, pulyka- és lazachúst szárítok, a két elsőt garam masala fúszerrel ízesítem. Ezeket bárhova elvihetem, hisz száraz mind a kettő. A lazac értelemszerűen olajos/zsíros. www.kovessiz.atw.hu

Pelle Kriszta · http://www.kezmuvesbonbon.hu 2012.08.22. 13:52:27

No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy "sós" piskóta jött be leginkább, a lisztet darált dióval helyettesítve. Férjem nem érti, miért próbálgatok újabb kenyereket, hiszen a "normál" kenyérből is csak egyfélét ettünk meg, de arra mégsem mondtuk azt, hogy egyhangú. No igen, lehet, hogy igaza van. De azért még keresem a jó kenyérrecepteket :-)
Sokszor az a legnagyobb bajom, hogy a neten írt recepteket kipróbálva egyáltalán nem az az eredmény jön ki, mint amit a fotón látok. Sokkal inkább sikerülnek azok, amiket saját kútfőből alkotok. Lehet, hogy hamarosan a férjem is beszáll, ő aztán remekül tud sütni :-) Ha összejön valami igazán ütős, megírom
süti beállítások módosítása