Bár nem vagyok régi motoros a paleoban, de néhány kezdeti tapasztalatomat szeretném megosztani, hátha másnak hasznára lesz, annál is inkább, mert az ilyen jellegű infók hiányoznak a könyvekből és a netről is.
Akik ismernek tudják rólam, hogy évek óta a napi menüm része volt minimum 1 liter tej, 2-3 szendvics, imádtam mindent ami tészta, krumpli, bab, tejtermék! Amikor Szendi Paleolit táplálkozás című könyvét olvastam, szédültem, hogy mi mindenről kell lemondanom. Mára többé-kevésbé sikerült, csak egy igazán kenyérszerű paleo kenyérreceptet keresek.
A kezdésről. Szendi azt írja, hogy csapjunk bele a lecsóba és csináljuk, de én inkább a fokozatosság híve lennék. Nem azért, mert a paleonak bármi mellékhatása lehetne, hanem azért, mert ahhoz, hogy folyamatosan tudjuk csinálni, kell egy csomó recept, azokat pedig érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy valami nagyon nem jön be, vagy esetleg elrontjuk és ott állunk vagy éhen, vagy egy olyan étekkel, hogy rögtön elmegy a kedvünk az egésztől. Szerencsére így még nem jártam Mezei Elmira recipéivel, remélem nem is fogok.
Következő dolog a megfelelő mennyiségű és minőségű recept összegyűjtése és kipróbálása: az embernek rá kell éreznie az "ízére" ennek a dolognak, anélkül, csak azért, hogy az egészségemet védjem, nem biztos, hogy hosszú távon menni fog. Múltkor meg is kaptam ebédnél a fiaimtól, hogy ha a krumplit is száműzzük a menüből, nem fognak otthon enni. Már csak ezért sem szabad rohanni ajtóstul a házba, mert a stressztől (családi paleo háború) nem fog ízleni a paleo menü.
A leveseknél "csak" el kell feledkezni a magyaros nüanszokról, mint rántás, habarás, keményítős, tejszínes sűrítés, és a levesbetétek (tészta, nokedli, krumpli, zsemlegombóc). A főfogásokban lehet viszont hús, hal, tenger gyümölcsei (azért ez utóbbi nekem legfeljebb szökőévenként jön be), zöldség, gyümölcs. Igazából itt a jól megszokott köretek hiánya nehezíti a paleo ember dolgát, viszont a párolt és grillezett zöldségek tényleg nagyon finomak. (Mellesleg alig várom már a jó időt, hogy kint, szabad tűzön kotyvaszthassak.) A desszertjeim egyenlőre kicsit egysíkúak: muffinok és almatorta, bár az almatortát tegnap már a feleségem kérte. Igazán a reggeli és a vacsora macerás, amit az ember hideg menüvel szokott megoldani. A kenyér probléma még nincs megoldva, viszont az üzletekben kapható félkész friss saláták sokat segítenek: hozzá egy kis főtt tojás, vagy olajos hal (ezek általában olívaolajban vannak) esetleg valami keménysajt és már kész is egy fogás.
Fontos még az alapanyag beszerzés: főleg a reggelik, desszertek csoport receptjeihez több a hagyományos konyhában nem, vagy csak ritkán használt összetevő szükséges. Például mandula, szezámmag, lenmag, kókuszreszelék, ezeket egyébként nem használjuk rutinszerűen, ezért érdemes legalább eleinte kijegyzetelni a receptekből a hozzávalókat.
Másik fontos beszerezni való, ha hiányzik: botmixer vagy aprító, Elmira elég sok receptnél alkalmazza, ami nem gond, csak akkor, ha az ember menet közben veszi észre, hogy a kütyü nem működik. Mint én a múltkor az aszalt szilvát apríthattam kézzel borsónyi darabokra, mert elfelejtettem, hogy "van máááásik" masina.
Végül egy ötlet és egy kérés: szerintem érdemes lenne megpróbálkozni a hagyományos ételek paleora való átírásával, jól ismert paleosított étkekkel hátha többen megbarátkoznának a táplálkozás eme régi-új módjával.
És a kérés: kérem Kedves Olvasóimat, ha tetszik amit írok, osszák meg környezetükkel, akár e-mailben is, hogy minél többen legyünk és szerveződhessünk, ne csak virtuálisan, hanem fizikai formában is, már csak alapanyagok könnyebb beszerezhetősége miatt is.
Várom a tetszikeket, megosztásokat és az e-maileket!!!