HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

Frissítések

2012.03.13. 11:16 paleodoki

 Elnézést kérek tegnapi hallgatásomért, de sok ügyintéznivalóm volt, bár egy paleo fűszertorta kipróbálása azért belefért a napba. Átnéztem eddigi bejegyzéseimet és eszembe jutott néhány fontos  dolog, ami az eddigiekből kimaradt, azokat szeretném pótolni ma. Bocsánatkérés gyanánt a végén egy receptet is megosztok.

Szóval a legfontosabb, amit az elején nem igazán hangsúlyoztam: a paleo életmód nemcsak önmagáért való, hanem segít megőrizni egészségünket, sőt bizonyos meglevő betegségekben segít a gyógyulásban, a szedett gyógyszerek mennyiségének csökkentésében esetleg elhagyásában!!! Szendi általam sokat emlegetett honlapján, www.tenyek-tevhitek.hu, sok paleo gyógyulás történet található a legkülönbözőbb korú és betegségű emberektől, tanulságos az olvasásuk még szakmai szemmel is...

Másik lényeges dolog: próbáljunk meg minél több friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, ne konzervet vagy mirelitet. Ez nem egyszerű és némi szervezést igényel, de nem kivihetetlen és nem is aránytalanul drága.  A befőttekben tartósítószerek és egyéb adalékanyagok vannak, a cukortartalmukról nem is beszélve. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy a meglevő házi befőttjeinket dobjuk ki, de a későbbiekben tervszerűen vásároljunk. A friss zöldség ellátásról van még egy-két érdekes infóm, ezeket legközelebb szeretném megosztani.

Szintén kimaradt a mozgásról szóló részből, néhány saját tapasztalat:

-     ha megoldható érdemes biciklivel munkába járni, tavaly késő őszig így tettünk a párommal és mindössze negyed órával kellett hamarabb indulnunk reggelenként, mint autóval, pedig otthonról a klinikáig kb. 11 km az út, vagyis napi 22, heti 110 km-t tekertünk.

-   Másik mozgással kapcsolatos megfigyelésem, hogy akinek a munkahelyén több emelet között kell mozognia, annak érdemes lépcsőznie és messze kerülni a liftet, a lépcsőzés nagyon prímán átmozgatja az alsó végtag izmait és mint arról már írtam, ennek jelentős gyulladáscsökkentő hatása van.

-       Ülőmunkát végzőknek ajánlom: főleg számítógépes munkahelyen órákat tud ülni az ember egy helyben úgy, hogy észre sem veszi, ezért figyeljünk oda tudatosan, hogy óránként legalább 5 percre álljunk fel, sétáljunk egyet, esetleg csináljunk néhány nyújtó, lazító gyakorlatot, hogy elgémberedett izmaikat és vérkeringésünket felfrissítsük.

-       Szintén a mozgással kapcsolatos lehetőség, amit mindenképpen érdemes kihasználni a masszázs. Nem kell ezreket fizetni egy profinak egy-egy alkalommal, bár néha az is belefér, egyszerűen be kell szerezni valamelyik drogériából egy kis masszázskrémet, olajat, de akár egy testápoló is megteszi és tetőtől talpig végi kell simogatni, dögönyözni, gyúrogatni párunkat. Az érintés csodákra képes, ráadásul ez az intimitás bármely kapcsolatnak csak hasznára válik.

Lelkes olvasóim reklamáltak, hogy írjak recepteket illetve csináljunk bemutatót, ennek kapcsán hadd mondjam el, hogy mi is a célom ezzel a bloggal:

·    szeretném ha a blog minél több emberhez eljutna, ebben jelenlegi olvasóim úgy segíthetnek, hogy ajánlják másoknak, nem csak a Facebookon, hanem szóban, e-mailben is.

 

-        az olvasókból egy-egy településen lehetne kis paleo közösségeket szervezni, ahol könnyebb a tapasztalat csere, az újabb információk megosztása.

-   ha már van egy városban több tucat paleo szerint élő ember, akkor könnyebb megoldani az alapanyag beszerzést, lehet tárgyalni bioboltokkal, termelőkkel, akár együtt lehet működni pékségekkel, éttermekkel, hogy a mindennapi paleo betevő előteremtése egyszerűbb és időben gazdaságosabb legyen.

-      amit a mozgás kapcsán leírtam a közösség szerepéről, az a paleo életstílus egészére igaz, ahogy a Ripacsokban énekli Garas és Kern: Egyedül nem megy!

-       A későbbiekben lehetne szervezni paleo „táborokat”, ahol nem bogyókat gyűjtünk és nem kőbaltával vadászunk vaddisznóra, hanem orvosi felügyelet mellett lehet a paleot gyakorolni és a hatására kialakuló változásokhoz alakítani a betegek gyógyszerelését.

Végül az ígért recept:

Almás- gyümölcsös paleomlett: egy adaghoz 2 tojást két evőkanál vízzel felverünk, bele egy csipet só, 2 teáskanál nyírfacukor (xillit) illetve egy közepes almát hámozva belereszelünk. Egy palacsinta sütőben minimális zsiradékot (nem olajat, legfeljebb olívát, vagy paleo olajat, de olyat még én sem használtam) megolvastunk, majd a tojásos-almás keveréket beleöntjük. Amikor a széle elválik a serpenyőtől és az alja megsült óvatosan megfordítjuk és megsütjük a másik oldalt is. Ha elkészül tehetünk rá még reszelt almát, mazsolát, aszalt szilvát, hámozott datolyát ízlés szerint, majd feltekerjük, mint a palacsintát.

 

 Édesszájúaknak kész a reggeli, jó étvágyat!!!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr24313825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HankaManka 2012.03.13. 22:24:01

Tetszik a blog, és a kezdeményezés .. olvastam a Szendi féle könyvet és a szakácskönyvet is kb 2 éve, most ismét levettem a polcról mindkettőt , mikor először olvastam néhány dolgot átvettünk belőle ,de egyszerre valóban sok lenne egy családnak a hirtelen átállás a paleora...én most kezdtem diétázni kizártam a cukrot, finomlisztet és a pékárukat első körben...van volt? némi szénhidrátfüggőségem ,az első napokban ölni tudtam volna egy kis csokiért vagy bármiért ami villámgyorsan megemeli a vc szintem... a napi vízbevitelem megemeltem 3-3,5 literre... szeretnék egyre több dolgot átvenni a paleoból...én biztosan olvasni fogom a bejegyzéseket
PS: van egy könyv a címe Cukor blues ajánlom elolvasásra mindenkinek

paleodoki 2012.03.14. 14:26:36

@HankaManka: Szénhidrát éhség ellen nagyon jó receptek vannak Elmira szakácskönyveiben. Csak kellő lezserséggel és fantáziával kell velük bánni, bizonyos alkatrészek csereszabatosak. A Frissítések c. bejegyzés végén levő receptem is Elmira omlettjének a továbbfejlesztett változata, mert Éva is nagyon édesszájú :-)
süti beállítások módosítása