HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

Az a fránya glutén...

2012.04.22. 13:05 paleodoki

Kedves Mindenki! 

Legalább olyan szép napot kívánok Nektek, mint amilyen eddig volt itt Debrecenben. 

Mint múltkor írtam, újra olvasom Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás A nyugati életmód és a civilizációs betegségek című könyvét és a Veszélyes kenyér fejezetben a gluténérzékenység kapcsán ütött szöget a fejembe, hogy szinte minden ismerősömnél, de legalábbis rengetegnél vannak olyan panaszok, tünetek, melyek összefüggésben lehetnek a gluténérzékenységgel. Gábor akkurátusan végigelemzi a különböző betegségek, panaszok és a glutén közötti kapcsolatot, de sajnos a könyve nem jut, nem juthat el minden potenciális érintetthez. Ezért idemásoltam (kézzel, nem Ctrl+V-vel) a fejezet végén lévő gluténérzékenységi tesztet, amit Gábor Melissa Diane Smith-től idéz. Kérem minden olvasómat olvassa el figyelmesen és ajánlja mindenkinek környezetében. A teszt és az értékelés önmagáért beszél!

 

 GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGI TESZT

1.   1.    Fogyaszt-e Ön vagy korábban rendszeresen fogyasztott-e – mondjuk gyermekkorától kezdve – sok búzát vagy más, glutént tartalmazó gabonafélét, pl. rozst, árpát, zabot?

Igen (4 pont)                                    Nem (0 pont)

2.   2.    Rajong Ön a gabonafélékből készült ételekért, vagy ezek fogyasztása gondot okoz Önnek? 

                        Igen (4 pont)                                    Nem (0pont)

3.  3.     Úgy érzi gondja van az étel megemésztésével vagy krónikus és gyakori puffadása van, szelek bántják, emésztési zavarai, hasi fájdalmai vagy túlérzékeny belei vannak?

                        Igen (4 pont)                                    Nem (0 pont)

4.   4.    Krónikus és gyakori hasmenése, székrekedése, hányingere vagy hányása van?   

                        Igen (4 pont)                                    Nem (0 pont)

5.   5.    Vannak Önnek fogzománchibái (vízszintes vagy függőleges, gyakran krétafehér barázdák a fog felületén), vagy visszatérő gyulladt fekélyek (afták) a szájában?   

                        Igen (8 pont)                                    Nem (0 pont)

6.   6.    Van-e gyötrő, megmagyarázhatatlan, krónikus fáradtságérzete, depressziója, csont- és ízületi fájdalma, fejfájásai, akár migrénje?                                                                                      Igen (4 pont)                                    Nem (0 pont)

7.    7.   Vannak gyakori gombás fertőzései, amelyek kezelés után visszatérnek?    

                        Igen (3 pont)                                    Nem (0 pont)

8.  8.     Vannak rejtélyes egészségügyi problémái, s azok legtöbbje egy vírusfertőzés, terhesség, műtét vagy rendkívüli stressz időszak után kezdődött? 

                        Igen (3 pont)                                    Nem (0 pont)

9.  9.     Volt-e valaha megmagyarázhatatlan vashiányos vérszegénysége vagy más tápanyaghiánya?   Igen (7 pont)                                    Nem (0 pont)

10.   Az alábbi panaszok közül bármelyik fennáll-e Önnél? (20 pontot számítson minden egyes tünetre.)
- Bármely autoimmun tünetcsoport (pl. autoimmun pajzsmirigy-, máj-, vagy kötőszöveti betegség)
- Artritisz, különösen reumatoid artritisz, autizmus
- Krónikus, súlyos fejfájások, amelyek nem reagálnak a konvencionális kezelésre
- Dermatitisz herpetiformisz (arcon, törzsön és a végtagokon rohamokban megjelenő kis gyulladt foltok, középen – gyakran, de nem feltétlen – vízhólyagszerű képződményekkel. Közepes pörkkel, majd enyhe pigmentáció hátrahagyásával, heg nélkül gyógyul.) 
- Konvencionális kezelésre nem javuló depresszió
- Down-kór
- Ismeretlen eredetű emelkedett májenzimek
- Meddőség vagy többszöri vetélés vagy kedvezőtlen terhességi kimenetelek
- Bélrák, különösen T-sejtes limfómák vagy nyelőcső-, garat- vagy szájüregdaganat
- Ismeretlen okú májfunkció zavarok
- Lupus erythematosus
- Ismeretlen eredetű neurológiai zavarok (pl. bizonytalan járás, reszkető mozdulatok)
- Neuropátia (a végtagok gyengesége és zsibbadtsága)
-Memóriagyengülés
- Epilepszia, migrének, krónikus gyomor-bél tünetek, figyelemzavar, hiperaktivitás és/vagy agyér elmeszesedés
- Csontritkulás vagy alacsony csontsűrűség
- Pszoriázis
- Skizofrénia
- Kicsiny termet gyermekkorban
- Sjögren-szindróma (száraz szem, száj, rendszerint ízületi gyulladással)
- I-es típusú cukorbetegség

11.   Kettő vagy több közeli (vérszerinti) rokona van, akinek bármelyik, a 10. pontban felsorolt panasza van?                                                                                                       Igen (10 pont)                                                 Nem (0 pont)

12.  Van olyan szülője, akinek I-es típusú cukorbetegsége van/volt?   

                 Igen (15 pont)                                                 Nem (0 pont)

13.  Van olyan közeli rokona, akit cöliákiával vagy gluténérzékenységgel diagnosztizáltak? 

                Igen (20 pont)                                                  Nem (0 pont)

14.   Volt már önnek diagnosztizált cöliákiája vagy dermatitisz herpetiformisza?

                Igen (30 pont)                                                  Nem (0 pont)

 

Összes pontszám:

Ha pontjainak szám kevesebb, mint 10, akkor a gluténérzékenység nem jelent Önnek gondot. Azért tartsa észben, hogy a túl sok glutén egészségügyi problémákhoz vezethet, még azoknál is, akik nem különösebben érzékenyek rá.

Ha pontszáma 10 és 19 között van, lehetséges, hogy gluténérzékenysége van. Próbálkozhat gluténmentes diétával is, hogy lássa, jobban érzi-e magát, de végeztethet gluténérzékenységi tesztet is.

Ha pontszáma 20 és 29 között van, még valószínűbb, hogy gluténérzékenysége vagy cöliákiája van, de legalábbis jelentős a kockázata, hogy ezek fennállnak. Valószínűleg javára válna egy gluténmentes diéta. Erősen javallott, hogy megcsináltassa a gluténérzékenységi vizsgálatot, hogy egészségi állapotáról többet tudjon meg és a megfelelő lépéseket megtegye. Ez különösen ajánlott, ha Ön egy cöliákiás beteg rokona vagy ha a 10. pont bármelyik panasza Önnél fennáll.

Ha pontszáma több mint 30, nagy eséllyel cöliákiája van, de legalábbis az indikátorok erősen jelzik, hogy gluténérzékenysége hozzájárul egészségügyi problémáihoz és további kivizsgálásra van szüksége. Szigorú gluténmentes diétát kellene követnie, de először feltétlenül szükséges egy vérkép és egy gluténérzékenységi teszt ahhoz, hogy a probléma súlyosságát felbecsüljék.

 Akit a téma részletesebben érdekel, annak Gábor könyve mellett a honlapjának megfelelő fejezeteit is ajánlom figyelmébe.

További szép paleo napot Mindenkinek!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr694466355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novákné Marcsi 2012.09.02. 20:50:15

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy ide találtam, én is debreceni vagyok s nem tudtam, hogy klubot is hoztatok létre. figyelni fogok a rendezvényeket és megyek én is!

Üdv mindnkinek

55fibi 2012.12.05. 15:51:45

Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban?
süti beállítások módosítása