HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

Egy kis mozgás

2012.03.21. 15:16 paleodoki

 Szép paleo napot Mindenkinek!

Az idő melegedésével kezdenek az események is felpörögni, szerencsére egyre több visszajelzést kapok neten és szóban egyaránt, így kicsit könnyebb a dolgom, mert nem csak nekem kell agyalnom a következő bejegyzés témáján. Ettől függetlenül kérek mindenkit az aktivitásra, véleményt, hozzászólást, kritikát várok, sokat!

Hogy ne csak az evésről szóljon az életünk, elővettem Kareen Zebroff: Jóga mindenkinek című könyvét, melyet régebben elég sokat forgattam és próbálgattam a gyakorlatait. Amiért most elővettem, az néhány a hétköznapokban is végezhető gyakorlat:

-    Ébredéskor-nyújtózkodás: hanyatt fekve az ágyunkban nyújtóztassuk ki egyenként mindkét oldalunkat. A kezünket olyan messzire igyekezzünk nyújtani, mintha lábunkat akarnánk vele megérinteni.

-   Fogmosáskor-váltakozó lábnyújtás: az egyik lábunkat helyezzük a WC-ülőke lehajtott tetejére, vagy a kád szélére, másik lábunkat pedig hajlítgassuk miközben fogat mosunk. Fontos, hogy mindkét lábunkkal elvégezzük a gyakorlatot!

-        Fésülködés közben-törzshajlítás előre: nyújtsuk a térdünket, hajoljunk előre és laza csuklómozdulatokkal fésüljük közben a hajunkat. Próbáljunk meg minden egyes fésűhúzásnál előrébb hajolni!

-   A konyhában-guggolás: egyes munkákat, pl. hámozás, guggoló helyzetben végezzük. Ha a szekrénybe nyúlunk, álljunk lábujjhegyre akkor is, ha könnyen elérhető a polc.

-   Asztalnál-izomgyakorlatok: mindig a partnerünkkel szemben üljünk az asztalhoz! Bújjunk ki a cipőből és lábfejünket fektessük a partnerünk térdére. Ebben a helyzetben feszítsük meg, majd lazítsuk el a farizmainkat, többször ismételjük meg a gyakorlatot!

-    Íróasztalnál-mellkastágító ülő helyzetben: üljünk terpeszülésben a székre, a kezünket a hátunk mögött kulcsoljuk össze. Kilégzés kíséretében hajoljunk előre és nyújtsuk a kezünket magasra!

-   Tárgyak felemelésekor-hasbehúzás: kilégzéssel hajoljunk előre, lazítsunk, majd húzzuk be a hasunkat egy másodpercre. Ismét lélegezzünk be, a hasunkat engedjük ki, lazítsunk. Mind az izmokra, mind az emésztésre nagyon jó hatású gyakorlat.

-        A televízió előtt-felülés: üljünk hajlított térddel úgy, hogy a talpunk a földet érje. Kulcsoljuk össze a karunkat a fejünk mögött és lassan hátradőlve feküdjünk le a talajra, majd vissza.
-ívtartások: feküdjünk hasra a talajon, fogjuk meg a bokánkat, lélegezzünk ki és igyekezzünk a bokánkat elhúzni a kezünkből. Mélyen lélegezzünk, egész testünk ívelt. Lazítás után ismételjük meg a gyakorlatot.
-lábnyújtás terpeszben: terpesszük a lábunkat, amennyire csak tudjuk, majd törzzsel hajoljunk előre. Könyökünket behajlítva érintsük össze a két csuklónkat és kezünket tegyük le így a talajra, majd hajtsuk rá a fejünket. Maradjunk ebben a helyzetben.
-lábkeresztezés: feküdjünk le a talajra úgy, hogy a keresztbe vetett lábunkat beakaszthassuk valahová. Arcunkat közben fordítsuk a képernyő felé, s maradjunk ebben a helyzetben.

-     Várakozás piros lámpánál-kezeket a falhoz, azaz a kormánykerékhez: lassan hajlítsuk be a könyökünket és döntsük előre testünket, amíg fejünk el nem éri a kormánykereket, majd nagyon lassan emelkedjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

-   Autóban, buszon, repülőn-lazító gyakorlatok: a fejünket szorítsuk hátra a fejtámlához és maradjunk kis ideig ebben a helyzetben. Tegyük a kezünket a térdünkre és nyomjuk erősen, mintha fel akarnánk állni. Feszítsük meg, majd lazítsuk el izmainkat. Mozgassuk a vállunkat felfelé, lefelé, előre, hátra, végül körözzünk vele. Végezzünk fejkörzést is.

Annál is inkább szükség van az ilyen és ezekhez hasonló gyakorlatokra, mert mozgásszegény és alapvetően ülő életmódunkból fakadóan izmaink és ízületeink merevek és ez az állapot hosszú távon fájdalmas panaszok kialakulásához vezethet. Ezek kiegészítéseként szolgálhat a masszázs és a fürdő, akár otthon, akár valamely gyógyvízben.

Egyszerű, paleo hal:

2-3 nagy fej vöröshagymát felkarikázunk és némi zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a halfilét és fedő alatt megpároljuk, párolt vagy grillezett paleo zöldséggel tálaljuk.

 

További szép napot és jó-gázást!!!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr614330804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása