HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

Tágítjuk a paleostílus határait

2012.03.14. 12:21 paleodoki

 Győzelem! Tegnap megszületett az első komment, köszönet érte Hankamankának. :-) A tréfát félretéve örülök, hogy sikerült felkeltenem az olvasók érdeklődését szösszeneteimmel.

Ma valami olyasmiről szeretnék írni, ami első pillantásra talán nem illik a paleo vonulatba, de a végére ki fog derülni, hogy mégis. Szerintem mindenki hallott már Gönczi Péter aquapóniás törekvéseiről, én szerencsére szinte a kezdetektől, mármint a szélesebb nyilvánosság kezdetétől, figyelemmel kísérem tevékenységét és nagyon szurkolok neki. Aki mégsem hallott róla, annak röviden annyit, hogy Péter épített egy passzívház elven működő üvegházat, melyben hidropóniás módszerrel nevel növényeket, a hidropónia vizében pedig halak nőnek, majd a halak által trágyázott vizet forgatja a hidropóniába és a kör bezárult.

Ennek kapcsán még januárban olvastam egy élelmiszer ipari szakértő véleményét, miszerint annak az élelmi alapanyagnak az összetételében bízhatunk meg igazán, melyet mi termesztünk... Biztató... 

Akkor most hogy kerül a paleo a passzívházba? Hát ott terem. Mármint paleo szempontból az ötlet azért zseniális, mert, a paleo kapcsán az az egyik macera, hogy be kell hozzá szerezni a friss zöldséget, ami az év 40%-ában nem olyan egyszerű. Ez a termelési mód lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egész éveben biztosítva legyen a zöldség ellátása a családnak (természetesen csak paleo cuccra gondolok, nem krumplira), mellesleg heti egy halvacsora is kijön a befektetésből.És ez csak az első paleostílus alapelv teljesülése.

A másik elv, a mozgás is benne van a dologban, hiszen az üvegházat fel kell építeni, ami jelent némi fizikai igénybevételt, ráadásul a hatékonyság miatt érdemes mindezt kalákában csinálni, hogy a rendszer folyamatos működtetéséhez szükséges mindennapos tevékenységről ne is beszéljünk. Ez nem jelent akkora terhelést, de rendszeres és eltér a megszokottól.

Végül itt van a kreatív ténykedés lehetősége, hiszen a rendszer csak egy keret, de hogy ki mivel tölti meg az már egy más kérdés. Én például a meglévő garázsom egy részét szeretném adaptálni a módszerhez, csak hogy kreatív energiám újabb lehetőséghez jussanak. Milyen jó is lenne a blog egy éves szülinapján a következő menü: póréhagymakrém leves, roston pisztráng grillezett zöldségekkel, paleo almatorta!

Szerintem annak is bele kell tartoznia a paleo életszemléletbe, hogy jobban vigyázzunk meglévő javainkra, a földre, vízre, levegőre. Persze ez nekem könnyebb, mivel kertes házban lakunk, így van egy darabka zöld, ami a miénk és úgy alakítjuk, ahogy mi szeretnénk és van rá mód, hogy az ember ilyen álmokat is megvalósíthasson.

Szintén családi házhoz kötött az is, hogy az ember a hulladékból amit lehet komposztáljon, de egy kis odafigyeléssel és minimális szervezéssel, beruházással megoldható a dolog, nekünk évek óta működik, nem is költünk virágföldre és próbáljuk tuningolni a homokot, ami a kertben van.

Másik, bárki által alkalmazható módszer a szelektív hulladékgyűjtés. Mi folyamatosan csináljuk, időnként az összegyűlt cuccot kocsiba tesszük és útközben a szigetnél elhelyezzük. Bosszant is, hogy a szemétszállítási díj fejében feléig-harmadáig töltött kukát ürítenek nálunk a szemtesek.

 Végül a recept, ami nem is igazi recept:

 Paleo gyros:

csirkemellet 4-5*1 cm-es csíkokra vágok, egy kis zsíron, olívaolajon hagymát fonnyasztok, majd a pipicsíkokat ráöntöm, sózom, borsozom, esetleg teszek rá egy kis kurkumát (azt mondják, jót tesz az agyműködésnek).  Megpárolom fedő alatt, majd ha megpuhult, néhány percig nagy lángon kevergetve megpirítom egy kicsit. Jó hozzá a friss zöldségből készült saláta, vagy a párolt zöldség (cukkini, káposzta, kínai kel).                

Jó étvágyat!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr914316255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HankaManka 2012.03.15. 18:55:39

Viszont mindenkinek van egy kis ablakpárkánya ahol remekül lehet termeszteni 2-3 tő paradicsomot a tövéhez ültetni egy kis bazsalikomot, remek saláta alapanyag, napi 3-5 perc gondoskodást igényel cserében tudjuk, hogy mit eszünk és összehasonlíthatatlan a napokig boltban álló paradicsom íze és tápanyag tartalma a saját termésünkével.
Nekem nagyon bevált a cékla az átállás során, lereszelem sózom borsozom ,egy fröcs oliva olaj,kevés ecet és napokig elálló finom salátám van.
Édesítésre pedig steviát használok ,kicsit kísérletezni kell vele az adagoknál ,de megéri mert teljesen természetes.
Mai paleo ebédem : zöldséges gombaleves , citromos hal, ropogós cukkini a tetején sajttal...
már csak a tejre kellene valami alternatíva mert imádom...
süti beállítások módosítása