HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

A paleo és a gyerekek

2012.04.19. 21:41 paleodoki

 

 

Mivel olvasóim és paleo iránt érdeklődő ismerőseim között is elég sok kisebb, nagyobb gyermekkel rendelkező akad és látom, hallom, hogy problémát okoz a paleo, ezért néhány szót szentelnék a gyerekeknek paleo szemszögből.

Kezdjük ott, hogy a gyermekvállalásra készülő hölgyek rengeteget nyerhetnek a paleoval: a hagyományos nyugati étrend a már jól ismert civilizációs betegségeken kívül a nemi működésekre sincs túl jó hatással. Ami biztosnak tűnik, hogy okozója a policisztás ovárium szindrómának, ami közvetlenül okoz teherbe esési nehézségeket. Ugyanakkor az is ismert, hogy a paleolit táplálkozás hatására sok nőnél rendeződött a menstruációs ciklus és sikerült a megtermékenyülés, mindenféle hormonkezelési hókusz-pókusz nélkül.

Másrészt a paleo, kiegészítve egy kis D-vitaminnal, omega-3-mal, segít, hogy a szervezet a lehető legjobb formáját hozza, amikor a legnagyobb megterhelésnek van kitéve.

A következő fontos momentum, amikor végre világra jön a baba, minél tovább anyatejjel legyen táplálva, nem azért, mert most ez nagyon nagy divat és egyes ovisok még szopiznak, hanem azért, mert az anyatejnél nincs jobb a babának. Bár léteznek a különböző tápszerek és a tehén- illetve kecsketej, de a tápszerek is tehéntej alapúak és a bennük lévő idegen fehérjék a csecsemők még fejletlen bélfalán szinte akadálytalanul jutnak át a vérbe és okoznak a későbbiekben különböző allergiás megbetegedéseket. Igaz ugyan, hogy a bélfal áteresztése szükséges ahhoz, hogy az anyatej fehérje összetevői (különböző védőhatású antitestek, melyek a csecsemő anyai immunitását biztosítják az első 6 hónapban) bejussanak a kicsi vérébe, de ugyanez más fehérjékről már nem mondható el.

A gyerkőcök növekedése során a paelo szintén csak előnyökkel jár, hiszen ez is olyan, mint sok minden más a gyermekek fejlődése során: minél hamarabb kezdjük, annál jobb. Egy fontos szempont van, nem szabad erőltetni. Szerencsére ilyen szempontból is jó volt a gyermekkorom, de sokaktól hallottam, hogy ezt vagy azt az ételt akkor utálta meg, amikor erőszakkal megetették vele, bár azt hiszem, a mai csemetékkel ilyet már nemigen lehet elkövetni.

A paleo ételek általam már kipróbált része nem különbözik a hagyományosaktól ízben, küllemben, ráadásul Szendi Gábor és Mezei Elmira Paleolit szakácskönyvében külön fejezet foglalkozik a gyerekekkel, mind elméletben, mind receptek szempontjából.

Saját magam tapasztalatából kiindulva, talán a zöldség és gyümölcs fogyasztásra való rászoktatás a legmacerásabb, pláne, hogy gyermekeink ízlése és ízlelése folyamatosan változik.

 

További szép paleo napot kívánok! A gyerekeknek is!!! 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr714461891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelle Kriszta · http://www.kezmuvesbonbon.hu 2012.08.22. 12:15:43

Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étkezésünkből.
Viszont most megy a kislányom óvodába. Mivel ismerős a dadus és az óvónő, azt már sikerült elintézni, hogy mi visszük be az ebédet, ha azért úgy néz ki, mint a többi gyereké. De akkor még nem paleóztunk.Úgyhogy itt a nagy feladat: paleó étkezés az oviban, a lehető legkisebb trauma nélkül (kiközösítés, stb). Van erről valakinek tapasztalata?
Persze ha lenne egy orvosi ajánlás, hogy a gyerek ne egyen lisztet és tejet (ez lenne a minimum, a krumplit, rizst úgysem tudnánk megmagyarázni), egyszerűbb lenne, mert az orvos szava szent. Ha a szülő saját elhatározásból teszi, akkor az különcködés. Volt különben néhányszor fehér széklete a kislánynak, innen indult a gondolat a gluténérzékrnység felé. A gyermek gasztroenterológián megvetettek velem egy glutén gyorstesztet, persze negatív volt. Gondolom, októberben a valódi vizsgálaton (vajon az miből áll?) is negatív lesz. Így aztán honnan tudnék beszerezni egy minket támogató papírost a liszt és tejmentes táplálkozást támogatandó?
Akinek van tapasztalata ezen kérdésekben, kérem, ossza meg velem!
Köszönöm
süti beállítások módosítása