Kedves Olvasóim!
Sajnos csak a forgalmi statisztikából látom a folyamatos érdeklődést tevékenységem iránt, viszont hiába kértem visszatérően a hozzászólásokat, véleményeket, kritikát, kérdéseket, eddig nem lettem elkényeztetve. Pedig minden új infót, kérdést, amit különféle paleo iránt érdeklődő emberekkel folytatott beszélgetések kapcsán hallok, az interneten olvasok igyekszem beépíteni az újabb bejegyzéseimbe, mert ha egy emberben egy kérdés felmerül, akkor az másoknak is hasznos lehet. Épp ezért felvettem a kapcsolatot az egyik biobolttal, amelyik úgy hirdeti magát, hogy paleo alapanyagokat is forgalmaz, holnap megyek és megnézem... Azért is lenne jó minél több olvasó, mert akkor lehetne klub, ha van klub, lehetne a klubtagok számára engedményekről tárgyalni és így tovább, ezért is megkérek szépen minden olvasómat: ne csak olvasson, hanem kommenteljen, írjon e-mailt, like-oljon és osszon meg a Facebookon, hogy tudjuk hányan vagyunk és kapcsolatba tudjunk lépni egymással!!!
Ennek kapcsán egy pár szó a tejről. Előrebocsátom, éltem-haltam a tejért harminc-sok éven át, napi minimum 1 liter volt a fogyasztásom, jelenleg legfeljebb 1 dl-t fogyasztok napjában, szigorúan a kávémba. Ugyanakkor a tej cukor tartalma ugyanúgy nem tesz jót szervezetünknek, mint a keményítőből felszabaduló cukor, arról nem is beszélve, hogy a tej a kisboci növekedéséhez van kitalálva, mint az anyatej gyermekeink fejlődéséhez. Ezért a tehéntej növekedési hormont és inzulint tartalmaz, melyek a tápcsatornából felszívódva az emberi szervezetben hasonlóan kifejtik hatásukat, mint a saját hasonló hormonjaink, éppen azért, mert molekula szerkezetük nagyon hasonló. Ez olyannyira igaz, hogy az inzulin felfedezése után a közelmúltig marha illetve sertés inzulint adtak a cukorbetegeknek...
Másik rákfenéje a paleo-nak a kenyér. Mindenki szereti, eszi és ha nincs hiányolja, viszont ott van a fránya cukor, ami a lisztből az emésztés során kiszabadul és villámgyorsan felszívódik. De ki lehet próbálni azt is, hogy egy kis kenyérbelet összerágás után nem nyelünk le, hanem még 5-10 percig a szánkban forgatunk: egy idő után a nyálban lévő amiláz enzim, ami bontja a keményítőt, cukormolekulákat hasít le és a kenyér édeskés lesz. Ha ez nem lenne, még akkor is ott van a kenyér fehérje tartalma, a glutén. Manapság a mezőgazdaság elsőrendű célja, hogy növelje a búza sikér, azaz fehérjetartalmát, hogy minél jobb legyen a liszt feldolgozhatósága, vagyis minél több benne a glutén annál jobb rétest lehet belőle nyújtani, mert „aki nem lép egyszerre...”. A gluténről bebizonyosodott, hogy megnöveli a bélfal átjárhatóságát, így egyéb problémáknak és betegségeknek „ágyaz” meg, erről a gluténérzékenységtől szenvedők köteteket tudnának írni.
A tegnapi „paleo kertészet” ötletre visszatérve: otthon próbálok csak paleo zöldségeket termeszteni, így megvan az alapanyag egy része, a kertészkedés ráadásul egy kitűnő mozgásforma: az ásás, favágás olyan, mint egy kardio edzés, a kapálás, gyomlálás jó nyújtó gyakorlat, cipekedésnek pedig jó a locsolás, persze kannával. Végül az egész egyben egy célirányos, kreatív tevékenység és a virágzó fák, a jól megérdemelt termés, a szép kert látványa melengeti az embert szívét...
Fenti kérésemet megismételve nagyon szép, jó estét kívánok Mindenkinek!
Ui.: este, a tv reklám alatt egy kis torna és jobban alszotok!!!