HTML

paleo életstílus - evolúciós orvoslás

Egy paleo életmódot, táplálkozást próbálgató doki tapasztalatai, megfigyelései, gondolatai. Kísérlet a paleo életstílus megtalálására, az evolúciós orvoslás terjesztésére és mindennek ötvözése környezet- és természetvédelemmel, ökológiával, alternatív ötletekkel.

Friss topikok

  • 55fibi: Én most találtam ide, és szeretném megkérdezni, mikor lesz legközelebb ilyen találkozó a Fórumban? (2012.12.05. 15:51) Az a fránya glutén...
  • csigene.eva: Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a... (2012.10.05. 12:25) Itt az ősz...
  • Csistván: Kedves Feri! Nem tudom, mi történt Veled, remélem, semmi baj, de szeretnék hozzájárulni e blog fo... (2012.10.02. 12:32) Paleo Sarok
  • Pelle Kriszta: No igen, a kenyér a legnagyobb gond. Nekem (vagyis inkább a férjemnek és a kislányomnak) most egy... (2012.08.22. 13:52) Gyakorlati paleo
  • Pelle Kriszta: Kb. két hónapja paleózunk, néha kompromisszumokkal, de a tej és a glutén 99,9%-ban kimaradt az étk... (2012.08.22. 12:15) A paleo és a gyerekek

Címkék

Itt az ősz...

2012.10.02. 10:39 paleodoki

Kedves Paleok!

 

Elnézést kérek mindenkitől hosszú hallgatásomért, de az augusztus elsősorban a kertben telt napnyugtáig és hiába volt az ember szabadságon, kevesebb szabad ideje volt, mint amikor dolgozik. Szeptemberben vissza a melóba, bár egy hétre elmenekültünk párommal Korfura is (nem volt rossz).

A kerti és a ház körüli munka az írásra nem, de a gondolkodásra nagyon alkalmas, így több dolgon is volt lehetőségem agyalni.

Elsőként nem tudom ki hogy van vele, de jelen körülmények között a paleo táplálkozás rendszeres, mindennapos fenntartása nagyon macerás, pláne az imént említettek miatt. Ha az ember kint akar lenni és csinálni a dolgát, nem tud kaját csinálni, ha gondoskodik az élelméről, akkor nem halad az egyéb feladataival, pedig a kertben a munkát akkor kell elvégezni, amikor itt az ideje... Pláne nehezítő tényező, hogy mi kénytelenek vagyunk kétféle menüt fenntartani, bár fiunk próbált a nyáron kenyérmentes étrendre áttérni, de mindennapos problémát jelentett számára a jóllakás és egy idő után feladta. Nem tudom mások hogyan csinálják, bár a Facebook-os aktivitásból és kommentekből ítélve, sokaknak ez életük fő célja és értelme.

Lényeg a lényeg én nem vagyok hajlandó ezen görcsölni, ha idővel jobb lesz a paleo infrastruktúra (erről majd mindjárt még írok), akkor majd közelítek a 100%-hoz, addig amennyit sikerül. Egyébként sem látom értelmét a heroikus erőfeszítéseknek, mert onnantól már nem öröm és hobbi, hanem görcs és stressz, lehet hogy több a kára, mint a haszna.

Másik dolog az imént említett infrastruktúra. Ha minden igaz a korábban már általam emlegetett étterem mégis gondolkodik a kiszállítás bevezetésén, bár kérdés milyen áron tervezik mindezt, mert ha belegondolok, hogy nejemmel kettőnknek havi 40000 Ft-ot kiadni ebédért, háááát.... A másik lehetőség az egyik „tápszolgáltató” e héten induló paleo menüje, amit megnéztem a neten, egy ebéd (leves+főétel vagy főétel+desszert) 1300 Ft körül van egy napra, az egy hónapban két embernek 46000 Ft... Szóval a lehetőségek egyenlőre szerények és drágák.

Arról nem beszélve, hogy szerintem sokan kívánnak megélni a paleosok lassan gyarapodó táborából, időnként olyan szolgáltatásért kérve pénzt, ami akár ingyen is hozzáférhető. Igaz a másik véglet is, hogy valakit pénzéhséggel vádolnak az általa ingyen, hobbiból összeállított, karbantartott, fejlesztett oldalért, ahol még csak hirdetések sincsenek...

Azt hiszem, hogy célravezető lenne (és a bigottabb paleosok most fognak megkövezni) utánanézni vagy precízen meghatározni, hogy az emberi szervezet mennyi napi szénhidrát bevitelt képes kezelni hosszú távon inzulinrezisztencia kialakulása nélkül. És most nehogy bárki is azzal jöjjön, hogy de anno nem volt francia krémes. 25 éve tanulom az ember működését elég aktívan és elég részletesen (egyik fő munkaeszközöm a labor automata), ezért tudom, hogy a szervezetünk nem egy merev valami, hanem nagyon rugalmas és csodálatra méltó a toleranciája, szemben az emberi elmével... Tehát szerintem biztosan beférne némi kenyér vagy burgonya, uram bocsá' egy pohár vörösbor a paleo menük mellé anélkül, hogy a fő elvek és élettani alapjaik csorbulnának. Erre életem során 2 élő bizonyítékot is láttam: dédnagyapám 92 évet, az ő lánya a nagymamám szintén közel annyit élt, nem ismerték „személyesen” a civilizációs betegségeket, orvost alig láttak és szépen jobb létre szenderültek...

Korábban szó volt róla, hogy a különböző egyéb tevékenységek mennyire riasztják el a paleotól az érdeklődőket. Azt hiszem, hogy sok nyitott, érdeklődő embert a rendszer sokfelől észlelhető merevsége riaszt el, azt hiszem ezért is kísérleteznek sok helyen a dolog „puhításával”, ami be kell látni nem Isten tetszése elleni ötlet.

Igaz, hogy a paleo több évtizedes múltra tekint vissza és alapjai évmilliók óta léteznek, de ettől függetlenül még nagyon sok minden van amire paleo alapon sem található válasz és nincs megfelelő tapasztalat.

Ami még nem hagy nyugodni, hogy tulajdonképpen ez az életmód, életstílus, akárhogy is nézzük elitista. Ezt például betegeim nagy tömegének hiába ajánlanám, mert anyagilag számukra kivitelezhetetlen, havi 20000 Ft-ból csak kenyérre és  TG parizerre telik, de húsra, zöldségre nem (pláne olyan húsra, amelyik legelt és nem „gyárban” készült). Szóval az a nagy bajom, hogy ez a dolog akkor lehetne társadalmilag üdvös, ha kidolgoznánk valami olcsóbb formáját is, amit egy kisnyugdíjas vagy egy minimálbérből élő is képes finanszírozni. Addig az egész „úri huncutság”.

Végül még egy vesszőparipám: szerintem a paleo életstílus szerves részévé kellene tenni környezetünk védelmét. Hülyén fog kinézni, ha sok év múlva marha sokáig élhetünk, mert már táplálkozásunk tökéletes, csak épp a szabadba nem tanácsos kimenni és az egészséges élelem már megfizethetetlen...Néhány sci-fi szerző ezt már évtizedekkel ezelőtt leírta. Ahogy a táplálkozás is az emberi életnek egy része ugyanúgy az ember is csak egy része ennek a(z antropocentrikus) világnak.

Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a szokott helyen és időpontban: Libri Könyváruház a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban 10 órától.

 

További szép paleo napot Mindenkinek (nem paleoknak is)!!!

  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://paleostilus.blog.hu/api/trackback/id/tr794815292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigene.eva 2012.10.05. 12:25:11

Egy kérdés az utolsó mondathoz: "Búcsúzóul egy szolgálati közlemény: 2012. 10. 05-én Paleo Sarok a szokott helyen és időpontban: Libri Könyváruház a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban 10 órától." Nem szombaton lesz? Mert az 10.06-a (bár lehet, hogy nem mindenkinek tűnik ez fel, csak úgy a pontosság kedvéért írom). Egyébként a cikkel egyetértek. Mindig a (nagy magyar) VALÓSÁGBÓL kell kiindulni, a reális lehetőségeink határozzák meg azt, hogy mikor, mit eszünk, hogyan élünk stb. Bár igaz, hogy a szemléletünk, gondolkodásunk adja hozzá azt, hogy mit is teszünk meg valójában.
Üdvözlettel: Csigéné Éva
süti beállítások módosítása